Harmonie na talíři

Harmonie na talíři

Špaldová vánočka babičky Evy

Špaldová vánočka, která nesmí chybět na žádném vánočním stole. Díky máslu je dokonale vláčná muškátový oříšek a citrónová kůra vás potěší neodolatelnou vůní, špalda a mandličky přidají oříškovou chuť a rozinky vánočku příjemně dosladí.

Těšíte se? Paráda! 

Už vás nebudu více napínat. Chopte se vařečky a jdeme se pustit do pečení :-).

Špaldová vánočka v sedmi krocích

1. Smícháme následující suroviny:

2. Těsto dobře uhněteme a necháme na teplém místě vykynout.

3. Přidáme následující ingredience:

  • 60 ml vody
  • 60 g másla
  • 60 g cukru
  • Špetka soli
  • 260 g hladké špaldové mouky (pokud použijete celozrnnou variantu, těsto nebude tak vláčné)
  • Nastrouhaná kůra z bio citrónu
  • Špetka mletého muškátového oříšku
4. Rozklepneme vajíčko, které rozšleháme a půlku přidáme to těsta. Přidáme také hrst rozinek a loupaných mandlí (pár si jich necháme na závěrečné ozdobení). Vše důkladně smícháme a hněteme dokud nevznikne hladké těsto.
 
5. Těsto necháme nakynout na teplém místě.
 
6. Upleteme vánočku (Nevíte, jak se plete? Mrkněte na VIDEO. A nebojte, i Vy to levou zadní zvládnete.), kterou dáme na plech vyložený pečícím papírem. Na závěr vánočku potřeme zbytkem vajíčka a ozdobíme ji zbylými mandlemi. Vánočku necháme ještě pár minut kynout na plechu.
 
7. Troubu vyhřejeme na 200 °C. Do rozpálené trouby vložíme vánočku a teplotu ihned snížíme na 170°C. Pečeme cca 35 min do zezlátnutí.
 
Krájíme a servírujeme po vychladnutí, aby se vánočka nesrazila. Podáváme s máslem, domácí marmeládou, ořechovým máslem nebo tím, co máte rádi :-).

Dobrou chuť

Upečte si další (NE)SLADKOU DOBROTU. Už jste zkoušeli fantastické čokoládové brownies z fazolí? Že ne? Začtěte se do Luštěninového průvodce a zažijte čokoládovou explozi :-).

Nemáte čas vařit? Hodily by se vám fofr recepty a praktické vychytávky na rychlé vaření s luštěninami? Začtěte se do Luštěninového fofr průvodce a naskočte na luštěninovou fofr vlnu.