Harmonie na talíři

Harmonie na talíři

Fermentovaná pohanková kaše

Milujete po ránu teplé a voňavé kaše? Prima, pak je následující pohanková kaše přímo pro vás.

Nejste-li velcí fandové pohanky, o to více vás fermentovaná pohanková kaše mile překvapí. Chutná totiž božsky – a to fakt :-)!

 

Příjemně nasládlou chuť doplňuje rozpuštěné máslo, skořice a lehce křupavé oříšky. Díky fermentaci je lehce stravitelná, podporuje trávení a zažívání a je bohatá na rutin, díky čemuž má příznivý vliv na cévy. 

K přípravě pohankové kaše potřebujete

  • Světlá pohanka (tmavá pohanka je chuťově výrazná, světlá je chuťově „neutrální“) 
  • Umeocet (nebo jogurt)
  • Voda
  • Mléko (nejlépe rostlinné)
  • Jablko
  • Cejlonská skořice (např. Sonnentor)
  • Vlašské ořechy
  • Ghí/Máslo
  • (Med)
  • (Ořechová máslo)

Poznámka

1 porce je cca 40 g pohanky v suchém stavu

Pohanková kaše v šesti krocích

1. Pohanku nasypeme do skleněné nádoby, zalijeme dvojnásobným množstvím vody a přidáme lžíci umeoctu. Nádobu uzavřeme a necháme nejlépe 24h fermentovat při pokojové teplotě (nebo alespoň přes noc). Pokud použijete jogurt, fermentujte v lednici.

2. Poté pohanku pořádně propláchneme v sítku pod tekoucí vodou a přemístíme ji do menšího hrnce.

3. Přidáme nejlépe rostlinné mléko (nebo jen vodu) po okraj pohanky. Ochutíme špetkou skořice, případně medem pro doslazení.

4. Za stálého míchání přivedeme k varu. Poté pohankovou kaši odstavíme z plotny.

5. Očištěná jablka nakrájíme na plátky, posypeme skořicí a orestujeme na ghí/másle dozlatova.

6.Do misky naservírujeme kaši, poklademe orestovanými jablky, posypeme vlašskými ořechy a zaprášíme špetkou skořice. Můžete přelít lžící ořechového másla.

Poznámka

Pohanku doporučuji uvařit ve větším množství a v dobře uzavřené nádobě ji uchovávat v lednici. Každé ráno si pak odeberete potřebné množství a ohřejete. Díky tomu bude Vaše snídaně blesková!

Chcete více (NE)SLADKÉ inspirace, na které si pochutnáte bez výčitek? 

Zakousněte se do luxusních čokoládových brownies a malinových blondies z luštěninPošmáknete si a uděláte maximum pro Vaše zdraví! Nevěříte? Vyzkoušejte a přesvědčte se sami :-).