Harmonie na talíři

Harmonie na talíři

TIBI bezová limonáda

Následující recept na tibi limonádu je obzvlášť speciální. Jemně perlí, krásně voní a chutná po květu černého bezu a díky přítomným probiotickým kulturám má příznivý vliv na správnou funkci vašich střev a zažívání.

Hledáte-li zdravé osvěžení v parných dnech,  fermentovaná tibi bezová limonáda je jednoznačně to pravé ořechové.

Přemýšlíte, co je to fermentace?

Fermentace nebo-li kvašení je proces, během kterého se organické látky přeměňují za účasti mikrobiálních enzymů (fermentů) na látky jednodušší. Fermentované potraviny tedy prošly tzv. mléčnou fermentací, kvašením. Díky tomu si potravina zachovává čerstvost, vznikají prospěšné enzymy, vitamíny a různé kmeny probiotik.

K přípravě potřebujete

Tibi krystaly
Cukr krystal
Voda 
Květy černého bezu
Rozinky

Kde sehnat tibi krystaly?

Na Facebooku najdete Inzerci, kde tibíky pořídíte za drobný peníz nebo dokonce zdarma.

Co jsou tibi krystaly?

Tibi krystaly, vodni kefír nebo zkráceně tibíci jsou drobná zrnka osídlená bakteriemi a kvasinkami.

Jelikož se tibíci živí cukrem, ve výsledná tibi limonáda obsahuje jen zbytkové množství cukru. Proto je limonáda vhodná i během hubnutí.

Tibi limonáda v pěti krocích

1. Do čisté uzaviratelné sklenice vložíme tibi krystaly a zalijeme čistou vodou v poměru cca 1:5. Přidáme obyčejný cukr krystal (na 100ml připadá přibližně 1 menší polévková lžíce cukru) a pár kousků nesířených rozinek. 

2. Sklenici uzavřeme a při pokojové teplotě fermentujeme 24-48h.

Po 24h nálev ochutnáme. Pokud je stále dost sladký, počkáme dalších 24h. Čím déle se limonáda fermentuje, tím méně je sladká a více perlivá.

3. Po 2 dnech nálev přecedíme. Tibíky buď použijeme na přípravu nové limonády nebo je ve sladkém nálevu uložíme do lednice. 

4. Původní nálev dáme do nové sklenice, přidáme čerstvé bezové květy a společně fermentujeme dalších 24h.

5. Následující den nálev opět přecedíme, případně dochutíme medem a můžeme podávat.

Při práci s tibíky používáme plast, sklo nebo silikon. Kovové nástroje a nerez mohou krystaly oslabit.

Tušili jste, že díky správné fermentaci můžete snadno ZATOČIT S NADÝMÁNÍM u luštěnin? Začtěte se do Luštěninového průvodce a pronikněte do všech tajů fermentace ještě dnes.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *